my friends

How can I help you?

Name:
Email Address:
Handphone No.
Occupation
Where do you live? KL, Selangor
Perlis, Kedah, Penang, Perak
Negeri Sembilan, Melaka, Johor
Pahang, Terengganu, Kelantan
Sabah, Sarawak, Labuan
Are you interested in any of below? Lose weight
Gain weight
Improved health
Improved energy
Improved skin
Earn extra income
Extra information that can help me to guide you

This HTML form was created by Freedback.

30 Nov 2011

Entrepreneurship Course

Tadi aku kena marah dengan supervisor T__T Sedih gila! Sebab tak tahan sangat aku terus pergi toilet dan melabur menangis tersedu sedan sorang-sorang. yela tak kan lah tiba-tiba nak menangis depan-depan orang kan? nampak sangat lah lemah! Aku kan kuat. Ewah.

Hm apa kaitan dengan Enterpreneurship Course?? Actually kisah ni bersambung after aku join USM GLAD. Disebab kan tiada siapa yang sudi komen, so memang tak payah lah nak explain apa itu USM GLAD kan. har3. kesian betul kau ni.

Enterpreneurship Course hanya lah optional sahaja. So disebabkan time 2 aku tak dapat offer mana2 lagi aku pun join je lah. Course ni more towards business on how to develop our own company in reality. Contoh hari 2, company kami jual barang2 office, macam conference table, photocopy machine, etc. 1st week masuk, aku dapat Purchasing & Stock Control Department. Tugas aku secara ringkasnya kena pastikan stock sentiasa mencukupi & kalau tak cukup kena beli dari supplier. Masalahnya course ni memang betul-betul dia bagi training. Aku kena contact supplier beli barang-barang yang aku nak & diorang akan send quotation. Lepas tu aku kena negotiate discount and credit term baru boleh hantar purchase order (PO). Tapi sebelum 2 aku kena identify fast and slow moving items from Sales & Marketing Department & also kena consult dengan Finance & Accounts Department untuk tahu budget kita berapa. Bukan main suka hati je beli barang. Okay? Bila semua da okay, baru minta approval from General Manager and send PO. Tunggu supplier hantar invoice, Finance akan bayar bila semua setel supplier akan courier barang with the delivery order (DO). Perghh mesti korang pening kan. Haishhh aku hari 2 memang dah nak migrain kot. yela benda yang xpenah2 aku belajar tiba-tiba kena buat memang OUT!

Enterpreneurship Course ni betul2 expose kan aku tentang working environment yang sebenar. Sampai sekali 2 mcm hampir bergaduh jugak lah antara department tapi mujur dapat disettle kan. So tadi bila menangis sorang-sorang dalam toilet, aku tetiba teringat apa yang aku belajar time kursus keusahawanan & USM GLAD dulu. Yeahh! I've to be STRONG!


ni husna~ baru 2minggu join USM GLAD da dapat offer kerja, Assisstant Engineer

ni gambar masa farewell party untuk husna

nampak 'sihat' di situ -_-

I MISS U GUYS!!! <3


FAKTA

Gaji Assisstant Engineer adalah lagi besar dan banyak daripada Research Assisstant!


p/s: Sory aku suka lari topik kan?



4 comments:

Fatin Nadia said...

pernah rasa bila kena marah.. huhu.. sedeyy..!! luar je kuat.. dalaman, tak siapa tau kan..

~~best of luck..!! kerja lek lok.. hee..

'aishah (◕‿◕✿) said...

wuwuu.. betul2, memang agak tersentap jugak mula2 T__T
Tq fatin! GudLuck utk kamu jg! :)

♥suNa husNa♥ said...

hehehe..
aishah...
siyes miss sgt masa tu.
even kejap na rasa best sgt2...
:)
hope we can meet again...

'aishah (◕‿◕✿) said...

sama lah, wlupun sekejap tp sgt bermakna.. InsyaAllah we'll meet again someday, tc dear! :)

Related Posts with Thumbnails